Klasifikacija stanja artikala

Kako bi se mogli lakše snalaziti pri kupnji, dobro je pročitati ovo objašnjenje. Ovaj način klasificiranja stanja artikala uobičajen je u cijelome svijetu i služi prije svega tome da osoba koja nije u mogućnosti osobno vidjeti određen artikal, a zainteresirana je za kupnju, dobije najprecizniji mogući uvid u njegovo stanje.

Kod CD-a je situacija slijedeća. Večina ili nikada nisu bili rabljeni ili su u odličnom stanju, pa ih je doista teško ili nemoguće razlikovati od sasvim novih CD-a.

U takvim  slučajevima nećete nači nikakvu opasku o stanju kraj naslova. Druga je mogućnost  da se po izgledu samog cd-a vidi da je on bio rabljen (crtice preko zapisa), no I u tome slučaju garantiramo da to neće utjecati na zvuk, a pogotovo da CD neće preskočiti. Svejedno, takvi naslovi su 40 - 50% jeftiniji nego da su u odličnom stanju, a Vi ih možete prepoznati po oznaci VG.

Sa pločama je kud i kamo kompliciranija situacija, jer njezino stanje može uzrokovati različite stupnjeve uporabljivosti. Isto vrijedi i za njezin omot čije stanje pogotovo među pasioniranim kolekcionarima ima veliki utjecaj na vrijednost ploče kao medija. Tako kraj svakog naslova skupljeg od 29 kn, a često i kod jeftinijih, stavljamo prvo ocjenu stanja omota, a drugo ploče. Npr. kod ovog naslova omot je u "very good +" stanju a sama ploča u "excellent."  Također na ovome primjeru možete vidjeti da dajemo i podatak o serijskom broju ploče, što će nekima biti od koristi. Također, tu su i posebne opaske kao GTF. SL. što nam govori da je omot na otvaranje, zatim napomene o posebnim izdanjima, bojama vinila i slično.

 YES THE YES ALBUM  WEA - I, W 40106  VG+/EX  GTF. SL.  LP  PROGRESSIVE  99 M = MINT - OMOT IZGLEDA KAO NOV ILI I JE NOV. PLOČA NIJE NIKADA SVIRANA ILI AKO I JE, NA NJOJ SE TO NI PO ČEMU NE MOŽE VIDJETI NITI ČUTI.
NM  = NEAR MINT – PLOČA MOŽE IMATI TEK NEKI MALI OTISAK PRSTIJU ILI SL., A OMOT SAMO PO RUBOVIMA JEDVA VIDLJIV ZNAK KOJI NAM TEK DAJE DO ZNANJA DA PLOČA NIJE POSVE NOVA IZ DUČANA, VEĆ DA JE STAJALA U NEKOJ POLICI.

EX = EXCELLENT - NA OMOTU ILI NA PLOČI MOŽETE VIDJETI DA SU BILI RABLJENI, NO NEMA NIKAKVIH OŠTEĆENJA (CRTICE ITD. NA PLOČI, ILI NAGUŽVANJA, GUBITAK BOJE I DR. NA OMOTU I PRIPADAJUĆIM UMETCIMA UKOLIKO POSTOJE).

VG + = VERY GOOD + - NA OMOTU POSTOJE NEKI TRAGOVI VREMENA ILI KORIŠTENJA KOJE ĆE NEKI OD VAS OKVALIFICIRATI OŠTEĆENJIMA, A NEKI IH NITI NE BI TAKO NAZVALI I SMATRAJU IH POSVE NEBITNIMA. ŠTO SE ZVUKA TIČE GOTOVO SMO SIGURNI DA VAŠ GRAMOFON NEĆE PRODUCIRATI NIKAKVE ŠUMOVE, NO ZBOG ONOGA "GOTOVO" RADIJE PLOČU STAVLJAMO U VG+ NEGO U EXCELLENT.

VG = VERY GOOD - OMOT MOŽE IMATI VIŠE MANJIH OŠTEĆENJA KOJI SU NASTALI KAO ZNAK VREMENA, A SAMA PLOČA TAKOĐER IMA OŠTEĆENJE, ALI ONO NEMA VELIK UTJECAJ NA KVALITETU ZVUKA.
VG- = PLOČA JE PUNA OŠTEĆENJA, NO NI JEDNO NIJE OPIPLJIVO POD PRSTOM, PA TAKO SIGURNO NEĆE PRESKOČITI ILI ZAPETI, MADA JE ZA PRETPOSTAVITI DA ĆE BITI PUNO ŠUMA I KRCKANJA. OMOT JE KOMPLETAN, NO U  DOSTA LOŠEM STANJU.

G = GOOD - VIDLJIVO JE DA NITI OMOT NITI PLOČA NISU PREVIŠE PAŽENI, TE SE NA NJIMA TO DOBRO VIDI. SAMA PLOČA MOŽE JAKO KRCKATI ILI ČAK I PRESKOČITI, A OMOT IMA VEĆA OŠTEĆENJA, A NEKI MANJI DJELIĆ MOŽE I NEDOSTAJATI.