I TO JOŠ NIKO NIJE ZEL ?!?!

Dragi naši ljubitelji glazbe! Želja nam je predstaviti našu novu rubriku koja će biti objavljivana na našoj FB stranici, kao i na našem webu www.freebird.hr .

U njoj nam je želja ukazati na neke snižene naslove  na LP-ima, za čiju cijenu smatramo da je pala puno ispod kvalitete same glazbe na njima, pa želimo skrenuti pažnju i tako podsjetiti one koji su možda na neke  od tih ploče već zaboravili, a one koji se još s njima nisu susreli potaknuti da malo provjere te albume.

Za početak ćemo se fokusirati na LP gramofonske ploče.

Danas smo za Vas prošli snižene naslove na slovo A i evo što smo našli:

ALAN PARSONS PROJECT, EVE , ARISTA - D, 201 157, EX/NM, 34,3kn

ALAN PARSONS PROJECT  , THE TURN OF A FRIENDLY CARDS, ARISTA - D, VG+/EX, 34,3kn, dakle PINK FLOYD sound engineer koji stoji iza zvuka nekih od njihovih najuspješnijih albuma. Mislim, čovjek je 70-tih skupio band od odličnih glazbenika i snimio podosta ploča među kojima su dvije navedene sigurno među najuspješnijima. Njihova glazba, je sofisticirani progresivni rock sa ne predugim stvarima. Nešto kao „ko' da se nađu jedan kit iz Floyda, jedan iz Procol Harum, jedan iz Moody Blues i jedan iz Gentle Giant, naprave odlične stvari i onda zovu frajera koji radi sound Queen-u, jer bi htjeli da njihov zvuk ipak bude prihvatljiv i malo široj publici“…

…i sve to za 30tak kuna i to na odličnim njemačkim pressingima.

 

Zatim, America… Mislim, znam, ne voli svatko  dobro „speglani“ soft folk rock, ali ako imate ikakvog afiniteta prema tom žanru, a nemate ove ploče, grehota ih je pustiti!

Ovo su dakle njihovi visoko rangirani albumi u super stanjima, a za nikakve novce.

 

AMERICA, ALIBI, EMI-D, 1C 064-86201, VG-/VG, 34,3

AMERICA, PERSPECTIVE, EMI-NL, 1C 064 2402161, VG+/VG, 27,3

AMERICA, VIEW FROM THE GROUND, CAPITOL-NL, 1A 064-400111, VG+/VG, 19,5

AMERICA, YOUR MOVE, EMI-NL, 1A 064-7122771, G/VG+, 41,3 .

 

Fanovi Yes-a sigurno na ovoj solo ploči njihovog pjevača Jon Anderson-a neće naći sound na koji ih je naviknuo njihov omiljeni band, ali svejedno dajte  šansu ovoj ploči, jer Jon je odličan kompozitor i interpretator koji se ne libi oprobati u najrazličitijim glazbenim stilovima, ali čiji su albumi uvijek ispunjeni odlično izvedenim i vrlo kvalitetnim kompozocijama.

Uostalom, već i da samo svoju upotpunite Yes kolekciju jednom nesvakidašnjom pločom, tih 40 kuna, niste bacili bezveze.

 

ANDERSON JON, IN THE CITY OF ANGELS, CBS-NL, CBS 460693 1, VG/EX, 41,3

 

Ananta je zanimljiv band koji u širem smislu možemo svrstati u progresivni rock, ali de facto, oni će Vas voditi kroz različite glazbene stilove na svoj način i uz vrhunsko muziciranje.

ANANTA  , NIGHT AND DAYDREAM, TOUCHSTONE  GB, BBT 112T, EX/VG+, 20,3

 

Joan Armatrading. Nikada mi nije jasno  zašto ploče ove žene tako često susrećemo po sniženjima. Ona to ali baš ničime nije zaslužila. Dakle, volite li kvalitetne singer/songwritere u širokom stilskom rasponu od Bruce Springsteen-a do Bob Marley-a, njen opus će se smjestiti upravo negdje u tom rasponu i to između te dvojice, a da pri tome neće kvalitativno uopće zaostajati za njima. Cijene pak njenih ploča, su smiješno niske u Free Bird-u, a da u stvari nikome nije jasno zašto…

ARMATRADING JOAN, HOW CRUEL, A&M-NL, AMLE 63302, VG+/VG+, 20,3

ARMATRADING JOAN, JOAN ARMATRADING, RTB YU, LP 5641, EX/EX-, 14,5

ARMATRADING JOAN, STEPPIN' OUT, A&M - NL, AMNP 126, VG+/VG+, 20,3

ARMATRADING JOAN, WALK UNDER LADDERS, RTB-YU, 2221004, VG+/EX, 27,3

I za kraj današnje objave, tu su AVERAGE WHITE BAND, vrhunski škotski funk, soul, jazz band koji su u svoje doba bili jedna od mjernih jedinica za dobru svirku.

Dakle, ukoliko se Vaš glazbeni ukus kreće u rasponu od Groover Washingtona do Bill Withersa, ne oklijevajte, nego investirajte u best of ovog banda i budite sigurni da ćete vrlo brzo doći opet u Free Bird pitati za ostale albume.

AVERAGE WHITE BAND, THE BEST OF, JUGOTON - YU, LSY-63097, VG+/VG+, 34,3

AVERAGE WHITE BAND, THE BEST OF, JUGOTON - YU, LSY-63097, VG+/EX, 48,3.

Eto, ove naslove smo pronašli, a da smo tek jedva zagrebali po površini našeg LP kataloga. Možete zamisliti što ćete sve iskopati odvojite li pola sata za posjet našem dućanu!

 Tomislav Gaži